De Wilhelminapolder hanteert een visie voor de lange termijn. De vitaliteit van de bodem is voor ons essentieel. En elektrische loofdoding past binnen onze visie op verduurzaming.
In de video vertelt directeur Vincent Coolbergen hier meer over:
Vincent Coolbergen is sinds 2013 als directeur verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder in Wilhelminadorp. Met 1480 ha akkerbouwgrond is het een voor Nederlandse begrippen groot landbouwbedrijf. Maar bovenal is het een bedrijf met een rijke historie met goed rentmeesterschap en een duurzame bedrijfsvoering in de genen. De keuze om al in een vroeg stadium ervaring op te doen met NUCROP elektrische loofdoding lag dan ook voor de hand.
“De Wilhelminapolder hanteert een visie voor de lange termijn”, vertelt directeur Vincent Coolbergen. “De vitaliteit van de bodem is voor ons essentieel. We zijn heel zuinig op onze grond. Dat zie je bijvoorbeeld terug in ons bouwplan. Economisch gezien zijn aardappelen voor ons de spreekwoordelijke kurk. Toch kiezen we voor een extensieve teelt van 1 op 4 tot 1 op 5. Dit jaar hebben we besloten om te stoppen met de teelt van suikerbieten. We vinden het te belastend voor de bodem. Daarentegen voeren we het aandeel rustgewassen op, zijn we heel actief met groenbemesters, kiezen we voor vaste mest en voor het hakselen van stro. Al deze maatregelen komen uiteindelijk de opbrengst en een duurzame inzet van de bodem ten goede. Kortom: we maken keuzes voor de langere termijn; keuzes die passen bij de visie van onze aandeelhouders.”
Reductie middelengebruik
De Green Deal voorziet in een flinke reductie van gewasbeschermingsmiddelen in de periode tot 2030. Vincent daarover: “Duurzaamheid en economische haalbaarheid zijn twee belangrijke voorwaarden in onze bedrijfsvoering. Dat begint dus bij een gezonde bodem. Aansluitend zetten we in op een gezonde groei. Ondanks alle ontwikkelingen op het terrein van bijvoorbeeld biostimulanten en bladvoeding, zijn gewasbeschermingsmiddelen nog altijd onmisbaar. Maar door bijvoorbeeld mechanische onkruidbestrijding en door waar dat kan te kiezen voor rassen met een hogere ziekteresistentie kan het middelengebruik worden beperkt. Ik geloof erin dat veredeling uiteindelijk de sleutel is richting robuuste rassen, ook in de aardappelteelt. Maar tot die tijd zal het gebruik van fungiciden noodzakelijk blijven.”
NUCROP loofdoding is een aanwinst
Aan het eind van de aardappelteelt staat de loofdoding op het programma. Vincent daarover: “Elektrische loofdoding past binnen onze visie op verduurzaming. We volgen de ontwikkelingen daarom al vanaf 2020 op de voet. In 2022 hebben we circa 40 ha, zowel consumptie als pootgoed, met NUCROP elektrische loofdoding uitgevoerd. En ik stel vast dat het goed werkt en veel potentie heeft. Wij gaan er dus zeker mee door. Daarbij moet je niet vergeten dat NUCROP relatief nieuw is. Nufarm en crop.zone zijn nog bezig met verdere optimalisatie van de machine. Wat mij betreft zou de werkbreedte verder mogen worden opgeschroefd. Zeker is dat deze vorm van loofdoding past in ons streven om het middelengebruik verder te reduceren. Ik zie het daarom als een aanwinst voor de aardappelteelt.”