Bokashi voor een betere bodemvruchtbaarheid en optimale bodembiologie
In samenwerking met Natuurmonumenten, Loonbedrijf Van der Maas en Loonbedrijf Marcusse wordt in opdracht van de KMWP (Wilhelminapolder) Bokashi gemaakt.
Bokashi maken, fermenteren gebeurt onder anaerobe (zonder zuurstof) omstandigheden. In de bokashi hoop loopt de temperatuur op tot 35-40 graden C maximaal. De grondstof voor de Bokashi vindt haar herkomst in de aangrenzende natuurgebieden van Natuurmonumenten en de KMWP. Er worden micro-organismen, zeeschelpenkalk en kleimineralen toegevoegd aan de hoop. Bokashi bevat direct na het fermenteren veel koolstof. Na het uitrijden over het land breekt een deel hiervan af, de overgebleven stabiele organische stof bepaalt de hoeveelheid vastgelegde CO2 in de bodem.
Bokashi past bij de lokale kringloopgedachte en geeft een impuls aan het bodemleven doordat bokashi een goede voeding is voor wormen en micro-organismen. Dit heeft een positief effect op de structuur en de waterhuishouding van de bodem. Kortom Bokashi verbetert de bodemvruchtbaarheid en optimaliseert de bodembiologie.